מי זה או מה זה יהודה הימית

מאת קובי לידרמן

רחוב יהודה הימית ביפו הוא ככל הנראה הרחוב היחידי בעולם שנקרא על שם מטבע. כן, "יהודה הימית" זה שם של מטבע יחידאי מתקופת הרומאים. ועוד אבסורד הוא שהמטבע מנציח דווקא תבוסה נוראית של היהודים. ואם זה לא מספיק מוזר, אז מדובר בכלל במטבע שהתברר כמזוייף.
אז מי זה או מה זה 'יהודה הימית'? קובי לידרמן כאן כדי להסביר:

הקרב הימי בין הרומאים ליהודים הונצח בשם של הרחוב על סמך מטבע מהונדס ומשופצר.
זאב וילנאי הציע את שם הרחוב הזה כי תמיד טוב לזכור היסטוריה אפילו כשמפסידים.
שלט רחוב מהווה תעודה היסטורית לא רק על מה שכתוב בו,  כי אם גם על מה שלא נכתב.

יש לי פינה חמה ומתוקה ליפו, כנראה מהסיבה שהורי ואחותי הבכורה דבורה הגיעו לשם אחרי השהות במחנות המעצר בקפריסין. אחותי אראלה נולדה ביפו ושכונת ג'באליה – גבעת עלייה הפכה לחלק מפרק משפחתי שארך כחמש שנים.

המטבעות העתיקים של יפו זה פרק בפני עצמו. רובם בהחלט נדירים והמצאי אינו עצום. עוד נחזור לענייני מטבעות של יפו לדורותיהם אבל היום כולנו מתכנסים ביהודה הימית, שממש מעטים יודעים למה יהודה ומאיפה הימית. בעבר הסתובבתי שם לא מעט ואפילו שאלתי עוברי אורח נחפזים על אותו יהודה ואיש לא ידע והאמת שדי בצדק. בשום מקום ברחוב לא מצאתי הסבר כלשהו מלבד על שלט מקסים ודי ישן ממתכת עם אמייל כחול ששרד ונשאר בבית מספר 14. אבל חלפה שנה וקצת והשלט נעלם. מזל שיש תמונה כי השלט יפה ומסביר את השם. היום בשום מקום ברחוב לא תמצאו הסבר כלשהו לשם יהודה הימית.

השלט שכבר איננו בבית מספר 14 – השלט הגדול מימין

על שלט המתכת הכחול מפעם היה כתוב: "רח' יהודה הימית שם המטבע המיוחד שטבעו הרומאים לזכר נצחונם על הצי היהודי המורד".

גם במדריך הרחובות של תל אביב יפו שכתב וערך יחיעם פדן, מוסבר שמו של הרחוב כך:
"כתובת על מטבע שהנפיקה הקיסרות הרומית לרגל הניצחון שנחלו אניותיה על הצי של ממלכת יהודה בסוף ימי בית שני 70 לספירה. בקרב קשה בימה של יפו הוטבעו ספינותיה של ממלכת יהודה, והרומאים – שראו בכך נצחון אדיר – הנפיקו מטבע זה. יוסף בן מתתיהו מספר כי הים פלט 4200 גוויות לוחמים יהודים שטבעו. בנוסף לכך הרגו הרומאים כל מי שהצליח לשחות ולהגיע לחוף (קדמוניות היהודים ג, ט).
בעבר נקרא רחוב זה בשמו של פייסל מלך עיראק, אחיו של עבדאללה הראשון מלך ירדן." 

ואכן רחוב יהודה הימית קבל את שמו ממטבע יחידאי המצוי במוזיאון בצרפת מאז 1836, ואין לו אחים בשום מקום אחר. פרופסור יעקב משורר כתב על המטבע הזה בפרוט רב בספרו הנהדר "הצד השלישי של המטבע" בפרק הזיופים עמודים 116-120 וזה סיכומו: "הזייפן נטל מטבע שחוק שטבוע בו תיאור דומה עם הכתובת 'יודיאה קאפטה' (יהודה השבויה) ושינה אותה ל'יהודה הימית'. ובלטינית מ-CAPTA ל-NAVALIS".
בתמונה העליונה תוכלו לראות מימין למטבע תוספת של אליעזר מורב עם הכיתוב המקורי של המטבע האמיתי.

זאב וילנאי (1900-1988), חוקר ארץ ישראל ועתיקותיה, היסטוריון וגאוגרף וגם אביו של מתן, היה זה שהציע את שם הרחוב 'יהודה הימית' אחרי שבמדריך ארץ ישראל שלו שהיה מאד נפוץ בשנות הארבעים והחמישים, הראה את ציור המטבע לצד קורות יהודי יפו.

היום ברור לכל שאין מטבע כזה מקורי. המטבע המצוי בצרפת הוא מטבע מפוברק. מטבע שעוצב ביד אדם על מטבע אחר והכיתוב בו שונה בכוונה. פרופסור משורר המנוח עמד על כך לראשונה במקומותינו וכתב זאת מפורשות. בצרפת חשבו כך כבר ב-1872. נראה שוילנאי לא היה בקשר עם הצרפתים כשהציע לקרוא לרחוב פייסל בשם החדש.

מבחינתי זוהי הוכחה נוספת שלא ניתן לסמוך על הצרפתים, וסיפור האמברגו וספינות שרבורג היה רק ענין של זמן. ובכל זאת פיג'ו 404 היה אוטו נהדר וקרלה ברוני מחממת את הלב.

הכותב קובי לידרמן הוא בעל חנות המטבעות ברחוב בן יהודה 18.

תגובות

הוסף תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*